Przykładowy jadłopis diety WEGAŃSKIEJ

WEGA 1 PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK SOBOTA NIEDZIELA
ŚNIADANIE zupa mleczna z mieszanką orzechową Bułeczki, smalec z fasoli warzywa Pasztet z soczewicy z warzywami, bułeczka, ser żółty wega Kasza manna z sosem owocowym komosanka po włosku burgery z batatów owsianka migdałowa z chia i jagodami
II ŚNIADANIE Koktajl borówkowy Smothie

truskawkowo – marchwiowe

Mix migdałów i orzechów z miodem i chili Galaretka z owocami budyń jaglany z malinami sok warzywno – owocowy grillowana cukinia z sezamem
OBIAD frytki warzywne, tofu grillowane, surówka Risotto z papryką i cukinią, surówka bataty faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem, surówka Gulasz warzywny z ciecierzyca i kaszą Makaron ryżowy z warzywami po chińsku zapiekanka ziemniaczano – brokułowa z pieczarkami smażona fasola z pesto paprykowym

kasza

PODWIECZOREK Kisiel z siemienia lnianego Krem czekoladowy z orzechami Ptasie mleczko z owocami Pasta sezamowa tahini Ciasteczka owsiane pieczony burak z pestkami słonecznika surówka z selera marynowanego
KOLACJA Chili sin carne zupa szpinakowa sałatka grecka z tofu, pałeczki chlebowe Krem z dyni tortilla z białą fasolą sałatka jarzynowa krem z soczewicy i pomidorów

————————————

WEGA 2 PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK SOBOTA NIEDZIELA
ŚNIADANIE ryżanka z imbirem i brzoskwiniami Bułeczki, pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami tymiankiem jaglanka z truskawkami naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i  migdały tofucznica z pomidorami i szczypiorkiem

bułeczka

owsianka bounty z malinami kasza jaglana na zielono
II ŚNIADANIE napój aloesowy z chia i owocami sok warzywno – owocowy smoothie malina, cytryna, szpinak mus ananas – truskawka pudding chia z jagodami rozgrzewający koktajl jabłkowy z miodem i cynamonem kisiel owocowy
OBIAD pieczony kalafior z grzybową kaszą jaglaną smażony pęczak z warzywami

surówka

pierogi orkiszowe z borówkami spaghetti z cukinii z wegańskim sosem bolognese

surówka

pilaw z groszkiem i marchewką

surówka

kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowym i opiekanymi ziemniakami potrawka z komosą ryżową, tofu i marchewką
PODWIECZOREK Nasiona zapieczone z cukrem

(sezamki)

grzebyczek z cukinii i pomidorów suszonych pasta kokosowa budyń lniany kiwi czerwone smoothie z buraka i ananasa kawowa granola
KOLACJA gulasz z batatów wegańska sałatka cezar kalafiorowa z ziemniakami i marchewką bułeczki

pasta z zielonego groszku

warzywa

krem z borowików zupa marchewkowa z imbirem i aromatyczną posypką z podsmażanej soczewicy sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą

————————————

WEGA 3 PONIEDZIAŁEK WTOREK ŚRODA CZWARTEK PIĄTEK SOBOTA NIEDZIELA
ŚNIADANIE Zupa mleczna na mleku kokosowym z kluseczkami lnianymi Sałatka makaronowa z brokułami

[na makaronie z soczewicy]

ryż z prażonymi owocami Bułeczki, Pasta z pestek dyni, Sałata zielona, papryka bułeczki, serek z tofu z rzodkiewkami, koperkiem i ogórkiem zielonym owsianka kokosowa z malinami płatki ryżowe z borówkami
II ŚNIADANIE koktajl szpinak, awokado, ananas sok warzywny smoothie kawowe z bananem i płatkami owsianymi budyń jaglano- truskawkowy sok owocowy ciasteczka imbirowe pudding z tapioki
OBIAD nugetsy z ciecierzycy w sezamie, ziemniaki pieczone, sałatka curry z makaronem ryżowym i ziemniakami papryka faszerowana kasza jaglana i warzywami, sos makaron ze szpinakiem i soczewicą stri-fry z kalafiora z ryżem szparagi z komosą ryżową i pieczonym burakiem placuszki z cukinii

sos grzybowy

PODWIECZOREK kokoski pizzerinki z cukinii guakamole jabłko pieczone z płatkami owsianymi i orzechami mus dyniowy frytki z batatów surówka z marchwi, jabłka i rodzynek
KOLACJA leczo z musem dyniowym wega kapuśniak z ziemniakami sałatka z warzywami, grzanki czosnkowe Krem z białych warzyw z prażoną cebulką cykoria faszerowana awokado rozgrzewająca zupa z soczewicą sałatka meksykańska

————————————